Ebbel

Click here to edit subtitle

Tutorials

Members Area

Featured Products

Recent Blog Entries

by ★ Owner
by ★ Owner
by ★ Owner
by ★ Owner

Hondje van Papier Mache

Wanneer je iets gaat maken van papier mache bouw je meestal om een frame. Het frame kan je uit allerlei materialen opbouwen. Een ballon, karton, kippengaas, verpakkingsmaterialen enz. Hier laat ik zien hoe ik een hondje heb opgebouwd uit piepschuim, karton en sateh-stokjes

Eerst bouw ik het hondje op uit piepschuim, wat karton en sateh-stokjes. Als ik tevreden ben scheur ik repen krant en smeer deze in met behanglijm. De lijm maak ik aan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hooguit iets minder water. Wanneer het hondje volledig met papier stroken bedekt is laat ik het drogen. Zodra het werkstuk droog is bedek ik het met een laag papier mache pulp. Dat maak ik van eierdozen en kranten. Die laat ik een dag weken in een grote pan met ruim water. De volgende dag breng ik dit aan de kook en laat het even lekker doorkoken. Dan zet ik er een mixer in, ik maak het papier dus fijn. Vervolgens het water afgieten door een vergiet. Door de overgebleven prut roer ik behanglijm, die ik met veel minder water aanmaak dan op de verpakking staat, het papier is immers nog erg vochtig. Nu kan je je werkstuk met pulp gaan bedekken.

 

Zoals je misschien ziet is zijn neus na bovenstaande foto meer naar beneden geplaatst. Het leek anders eerder een schaap. 

Laat het werkstuk drogen. Het drogen kan wel een week duren. De pulp krimpt tijdens het drogen wat in. Vaak werk ik de volgende dag nog wat oneffenheden bij.  

Als je werkstuk goed droog is kan je het beschilderen. Ik gebruik daarvoor altijd acrylverf.

Als ik mijn hondje beschilderd heb zal ik een foto op het blog zetten. 

 

 

 

Kerstengel uit eierdoos

Knutselen met eierdozen had ik al sinds de lagere school niet meer gedaan. Als je tenminste het maken van papier maché niet meerekent.

De docente van mijn schilderklas verzint elk jaar een uitstapje naar een ander materiaal. Vorig jaar moesten we naaien in ons werk, dit jaar is het thema van de lessen structuur en maken we later dit jaar een uitstapje naar de eierdozen. Een 3d opdracht. Sparen dus. Gelukkig blijkt dat veel mensen hun eierdozen opsparen en blij zijn ze ergens te kunnen dumpen. Ik heb er al heeeel veel. Voor mijn opdracht ben ik al lekker op weg. Als je goed kijkt naar eierdozen blijken er veel verschillende te bestaan. Zo is er verschil tussen de dozen voor grote en voor medium eieren van dezelfde leverancier. Ook zijn ze tegenwoordig gemaakt van de mooiste kleuren, zelfs roze. Onder het plakken en knippen zag ik opeens dat je ook heel goed kerstengeltjes kunt maken uit eierdozen. Totaal niet geschikt voor de schilderklas, wel voor deze site.

Voor deze engel heb je een eierdoos nodig voor een grote maat eieren. Verder goede lijm (ik gebruikte houtlijm) en een stukje touw. De vleugels en het lijfje knip je uit de eierdoos, zoalsje ziet op de foto hiernaast. Voor het hoofd neem je een stuk eierdoos uit het deksel. Je maakt dit nat met water en je kneedt hiervan een bolletje dat je laat drogen. Wil je een beschilderd engeltje, schilder alle onderdelen dan voor het plakken. Als alles droog is plak je de vleugels en het hoofdje vast. Voor de haren pluis je een stukje touw uit. Ook dit plak je vast. Klaar is de engel.

 

Eierwarmer - Pasen

Laatst heb ik een eierwarmer gehaakt. Ik heb opgeschreven wat ik gedaan heb en vandaag heb ik gekeken of ik een 2de kon haken. Dat is me gelukt. Lukt het jou ook met mijn patroon?

Ik heb garen voor haaknaald 3,5/4 gebruikt. De gele met haaknaald 3,5 gehaakt, de groene met haaknaald 4.

Haak een ketting van 30 lossen.

Haak een halve vaste in de 1e losse. Je hebt nu een ring.

Haak 6 toeren vasten ( gewoon in de rondte haken).

Start toer 7 met het samenhaken van de 1e 2 steken (= een mindering) haak ook de 15e en 16e steek samen.

(samenhaken van vasten: insteken, draad ophalen, steek niet afmaken, maar insteken in volgende steek, daar draad ophalen en dan de draad oppakken en door alle 3 de lussen op je haaknaald trekken)

Toer 8: alleen vasten

Toer 9/10: begin met de 1e 2 steken samen te haken, doe dit ook op 1/4,1/2 en 3/4

Toer 11: alleen vasten

Toer 12: 5 vasten haken, 2 lossen haken en dan aan de overkant insteken. Je maakt daarmee de verdeling voor de oren. Je blijft nu kleine rondjes haken en maakt zo het 1e oor. Na 3 toeren haak je telkens aan wat je de achterkant van het haasje wil laten worden 2 steken samen. Zo krijg je een kromme vorm in de oren. Haak tot de steken op zijn. Begin nu aan het 2de oor op dezelfde manier.

Als je klaar bent met haken maak je een gezicht. Ik heb van elke haas 1 oor naar voren gebogen en vastgezet met een steekje

 

Konijn gemaakt uit een washandje