Ebbel

Click here to edit subtitle

Blog

Bratz make-under

Posted on May 14, 2015 at 4:50 PM

Op facebook zag ik een filmpje over een australische mevrouw die afgedankte Bratz poppen een make-under geeft. Haar moeder maakt vervolgens nieuwe kleertjes voor de poppen. Ze is daarmee begonnen in september van het afgelopen jaar. Ze verkoopt haar poppen op Etsy. De poppen zijn steeds binnen een paar minuten uitverkocht. Ook verkoopt ze maandelijks een pop via de veilingsite e-bay. De opbrengst gaat dan gedeeltelijk naar een goed doel. De laatste poppen brachten ruim boven de 1000 euro op.  Haar Bratz-poppen knappen zo enorm van op van die make-under dat ik niet begrijp dat de fabrikant kiest voor het uiterlijk waarmee de poppen verkocht worden. Op youtube kan je instructie filmpjes van haar hand vinden voor als je het ook eens wil proberen. Nou, dat wilde ik wel. Bij de kringloop vond ik zo'n pop voor 1 euro. Het begin was er!


Bij het zoeken naar meer voorbeelden op internet zag ik dat het heel lastig is om de poppen weer netjes ingeschilderd te krijgen. Daarom maar eerst rustig begonnen met het breien van een truitje.

Breien doe ik heel weinig. Maar het is gelukt. Het voor- en het achterpand heb ik hetzelfde gemaakt. Ik zette 22 steken op op pen 3. Heb 8 toeren om en om recht/averecht gebreid. In toer 9 en 10 heb ik de 1ste 4 steken geminderd. Daarna nog 10 toeren om en om recht/averecht. Vervolgens afgehecht en in elkaar gezet. Van een oud overhemd naaide ik een broekje met elastiek in de band.

Bratz poppen hebben geen voeten. De benen eindigen in een bol waar je schoenen aan kunt klikken. De pop die ik kocht had die schoenen al niet meer. Via de instructiefilmpjes op youtube leerde ik hoe je de schoenen kunt maken van transparante siliconenkit, acrylverf en aardappelzetmeel. Je doet wat siliconenkit in een bakje, mengt daar een heel klein beetje verf doorheen en als de kleur goed is, meng je er aardappelzetmeel doorheen. Ongeveer evenveel als je aan kit hebt. Dit wordt een klei-achtig mengesel. Als je wat aardappelzetmeel aan je handen doet, plakt het niet aan je handen. Je kunt nu schoenen vormen. Eerst de benen van de pop insmeren met vaseline. Dan de schoenen vormen aan de benen. De schoenen aan de pop 24 uur laten drogen. De schoenen blijven in vorm als je de pop tijdens het drogen van de schoenen laat staan met de benen iets uit elkaar. Ik heb de volgende dag weer wat van dat goedje gemaakt in een andere kleur voor veters en zolen. Voordeel van deze methode is dat je soepele schoenen krijgt en dat je geen oven nodig hebt.

Het gezicht van de Bratz kan je heel makkelijk schoonmaken met aceton. Maar eerst smeer je olie op het gezicht. Wanneer je daarna een watje met aceton over het gezicht haalt smeer je de verf niet uit over het gezicht en krijg je het er veel beter af. Daarna heb ik de bratz  gewassen en het haar ontklit, met hair conditioner.

 

En toen moest ik er echt aan geloven, het opnieuw inschilderen van het gezicht. Het viel niet mee. Mijn acrylverf was al best wel oud en wat korrelig. Een houten prikker bleek heel handig om lijnen netjes bij te werken en uitschieters weg te krabben. Uiteindelijk vond ik de mond bijna het meest lastig. D juiste kleur mengen nam wat tijd in beslag. Na het inschilderen heb ik een laagje vernis over het hele gezicht gesmeerd.

Mijn dochter deed het haar.

Pfff klaar! Nu had ik natuurlijk een leuke fotoreportage moeten maken. Maar dat heb ik niet gedaan en de pop is al vergeven.

Het was een leuk projectje om te doen voor een keer. Maar ik zou het niet snel nog een keer gaan doen. De ontdekking van dat rubberachtige materiaal is echt super. Daar ga ik in de toekomst vast nog een keer iets mee doen.Categories: Recyclen, Anders