Ebbel

Click here to edit subtitle

Blog

view:  full / summary

Kerstswap, rendier ornament

Posted on December 3, 2020 at 8:50 AM

Naar een nieuw huis

Posted on November 2, 2020 at 8:40 AM

Mijn schoonzus nam 1 van mijn papier maché katjes mee naar een adoptie adres. En kijk wat een prachtplekje dat katje gekregen heeft!Het katje mag mede de Van Oorschot- en Voskuilboeken bewaken. En in 2021 komt daar nog een "Voskuil" wandelbloemlezing bij van Wim Huijser. 


Spullen

Posted on June 26, 2019 at 8:15 AM

Veel van de makers die ik ken zijn dol op verzamelen. Voor elk lapje stof, doosje, bolletje wol of wat dan ook zien ze mogelijkheden. Helaas ben ik niet veel anders. Mijn kasten puilen uit. Op een gegeven moment kan dat ook verstikkend werken. Zoveel projecten die er liggen te wachten op voltooiing. 

Een vriendin van mij is ook zo'n heerlijke verzamelaar. Helaas zal het pand waar ze haar atelier heeft gesloopt worden. Verhuizen dus, weer naar een fijne plek gelukkig, maar wel een behoorlijk stuk kleiner. Wekelijks help ik haar een paar uurtjes met opruimen. Ze heeft echt prachtige spullen, maar meer dan een mens in een een leven kan maken denk ik. Alles wordt nu zorgvuldig uitgezocht en voor de spullen die weg moeten, wordt een nieuwe bestemming gezocht. Wat een werk. Grappig genoeg blijkt het opruimen ook veel te brengen. Namelijk een bewustwording van welke kant ze op wil gaan met haar werk. 

Al dat opruimen werkt zeer  aanstekelijk. Ik doe sowieso jaarlijks een rondje door mijn spullen. Maar ik ben ook een vreselijke verzamelaar. Het doel dat ik had: niets meer op de grond stallen heb ik nog niet helemaal gehaald. Momenteel ben ik vooral bezig om projecten af te ronden. Dat is ook een vorm van opruimen. Veel overtollige spullen zijn inmiddels de deur uit. 


Overal ligt wat...... en dit is echt zo netjes als het al jaren niet geweest is. Oeps


Momenteel ben ik bezig met het natvilten van een vis, het maken van dierenmaskers van papier maché, maak ik grote vellen papier maché en ligt er een zak wol klaar om ballen van te maken in de wasmachine. Eten alle creatieve mensen overigens griekse yoghurt. Die emmertjes zie je echt in elk atelier!

Opdracht!

Posted on June 21, 2019 at 6:40 PM

Vogels maak ik heel graag. Ik was dan ook erg blij met de opdracht een vogel van vilt/textiel te maken. Er was ook een wens qua kleur, er mochten felle kleuren gebruikt worden. Gelukkig ken ik mijn opdrachtgever en ben ook in haar huis geweest. Want het begrip felle kleuren is erg erg breed.

Als ik iets voor iemand specifiek maak ga ik vanzelf altijd heel erg aan de persoon denken waarvoor ik iets aan het maken bent. Heb jij dat ook?

Inmiddels heb ik de vogel afgeleverd en is hij goedgekeurd door een blije opdrachtgever!Naaldvilt workshops

Posted on June 20, 2019 at 5:25 AM

Gisteren gaf ik de workshop naaldvilten voor beginners. Dit deed ik voor Studio Namenia bij Hoeve Wielrevelt in Haarzuilens. Deelnemers kwamen zelfs uit de buurt van Nijmegen en Roosendaal. Dat was vroeg opstaan voor ze. 

Wat is het toch leuk om workshops te geven. Alle 9 deelnemers hadden nog nooit met deze techniek gewerkt. Na een korte uitleg gingen we aan de slag. Het is leuk om met een mooi werkstukje thuis te komen, maar ik vind dat het het belangrijkste is, dat je leert hoe je vormen maakt en hoe je deze goed met elkaar kan verbinden. Ook is het prettig om de verschillen te ervaren tussen werken met lontwol en met kaardvlies. Even de verschillende naalden en naaldhouders te proberen. Dan kan je immers thuis op je gemak helemaal los gaan en heb je een beter idee wat je in de toekomst zou kunnen aanschaffen.

Na de uitleg ging iedereen zeer geconcentreerd aan het werk. Dan hoor je alleen nog het zachte geluid van de naalden die in de wol prikken. Het is zo leuk om naar al die werkende deelnemers te kijken. De 1 prikt voorzichtig, de ander woest. En wat leuk dat iedereen zo enthousiast werd van het op deze manier werken met wol.

De vraag kwam waarom ik niet gezellig mee ging prikken. Inderdaad heb ik daar altijd best wel zin in. Maar dan vergeet ik alles om me heen, dus geen goed plan.

Ook thuis in mijn eigen werkruimte geef ik deze (en andere) workshop(s). De groepen zijn dan wel kleiner. Er kunnen maximaal 5 mensen comfortabel zitten. 

Eind mei gaf ik in mijn atelier thuis de naaldviltworkshop aan 2 dames. Ook voor hen was het de 1ste kennismaking met naaldvilten.

Hieronder foto's met resultaten van de workshops. Zulke goede resultaten, allemaal starters!


Workshop in Haarzuilens. Als je een paddestoel maakt, leer je snel veel nuttige vaardigheden.


Maar dat is natuurlijk helemaal geen verplichting. Er kwamen ook veel eigen creaties en creaties geinspireerd op de voorbeelden die ik meenam.

In Bilthoven deden de dames ook veel inspiratie op uit mijn boekencollectie. Er werd zelfs een kabouter gemaakt. Op het dienblaadje staan wat voorbeelden die ik ter inspiratie neerzet tijdens workshops.Het geven van workshops is voor mij natuurlijk een goed excuus om af en toe een mooi boek over naaldvilten te kopen. Heerlijk! De collectie boeken blijft maar groeien.

Roodborstje

Posted on May 8, 2019 at 7:35 AM

Het verwerken van nunovilt in mijn naaldviltwerk wilde ik nog wel een keer toepassen. Dus kwam het goed uit dat mijn zus de wens uitsprak dat ze weleens een roodborst zou willen hebben. Ik ben meer van de fantasie dieren dan van een perfecte kopie. En het maken van een perfecte kopie werkt overigens ook niet als je op een kleiner werkstuk nunovilt gebruikt. Met losse wol kan je betere kleurnuances maken, mocht je voor een perfecte kopie willen gaan. Snavels geven mij altijd veel hoofdbrekens. Maak je die van fimo, leer of gewoon van wol? Voor deze vogel koos ik wol. ik maakte de snavel uit witte wol, bedekte die met bruine wol en prikte hem vast op de kop.

Toen hij klaar was keek hij me toch boos! De ogen trok ik er dus maar weer uit en verving ik door kralen. De ogen zaten gewoon niet op de goede plek, dat zie je pas als de snavel geplaats is. Door de ogen wat meer richting snavel te verplaatsen werd zijn blik veel vriendelijker. Volgende keer dus eerst de snavel plkaatsen en dan pas de ogen.

Workshop Naaldvilten

Posted on May 7, 2019 at 6:10 PM


Recent volgde ik bij Vrouw Wolle in Essen, Belgie, een workshop van Paulien Sijtsema (van atelier WolinHout). Deze gigantische haan van wol maakte ik daar in 3 dagen. De laatste "veren" bevestigde ik thuis in een halve dag. Het was stevig doorwerken. De haan is opgebouwd met de naaldvilttechniek. Lekker doorprikken dus met viltnaaldjes. Kam en lellen zijn een combinatie van wol en zijde. Natgevilt. Nunovilt dus.

Al zo lang als ik me kan herinneren hou ik van klein. Als ik een boek of speelgoed mocht uitzoeken koos ik het aller aller kleinste uit. Het leek me dus een goede uitdaging om een groot werk te gaan maken. En al naaldvilt ik al heel lang, het is altijd goed om eens te kijken hoe anderen het aanpakken. Elke keer leer je weer iets. Het verwerken van nunovilt zou ik nooit bedacht hebben. En ook gebruikt Paulien een handige houder voor de viltnaalden. 3 naalden staan in 1 lijn in plaats van in een groepje. Prikt heel fijn. Weer veel inspiratie opgedaan! 

Het zelf geven van workshops bevalt me ook erg goed. Ik heb dit jaar al een aantal keren mensen laten kennismaken met naaldvilten bij Studio Namenia. Leuk zo blij als mensen daar van worden. En ook stil overigens. Als iedereen geconcentreerd bezig is hoor je alleen nog maar het zachte geluid van de naalden die de wol inelkaar prikken. Zaterdag geef ik weer de beginners workshop voor Sudio Namenia in Haarzuilens. Zin in!

Vogel van vilt

Posted on March 14, 2019 at 6:45 AM

Eind vorig jaar kreeg ik 2 verhuisdozen vol met de mooiste kantjes, bandjes, bontjes en applicaties. Fantastisch! De dozen kwamen uit een erfenis en waren sinds 1965 een warm gekoesterd bezit van een dame (Y) die ik ken van de schilderlessen die ik volg. Nu ze kleiner gaat wonen en steeds minder kan zien door een oogziekte nam ze er afscheid van. Een deel van de spullen heb ik zelf gehouden om te verwerken in mijn vogels. Het grootste deel is geschonken aan het Handwerkfestijn ten behoeve van het Diabetesfonds. Er zijn dus veel mensen blij gemaakt.

Als dank voor al die prachtige materialen maakte ik een vogel van vilt voor Y. Eerst maakte ik een aantal lappen vilt. In 1 lap heb ik een stukje kant verwerkt. Dat doe je door een stuk kant op de te vervilten wol te leggen (met water en zeep vervilten). De wol neemt het kant dan op. Dat geeft een resultaat dat ik erg mooi vind. Uit de lapjes vilt knipte ik de patroondelen van mijn vogel. Deels met de naaimachine en deels met de hand naaide ik de vogel in elkaar. Ik verwerkte nog wat kantband in de poten en in de staart van de vogel. Voor de ogen gebruikte ik applicaties van kleine kraaltjes die tussen de spulletjes zagen. 

Inmiddels is de vogel afgeleverd. Y was er blij mee!


En nog een foto van de details, zie je dat er kant in de vleugels is ingevilt?Workshop sokpoppen maken

Posted on March 14, 2019 at 6:35 AM

Het maken van sokpoppen vind ik altijd erg leuk. Het is zo verrassend hoe je van een simpele sok met een beetje fantasie een leuke pop of een beest kan maken. Als ik benaderd word voor het geven van een workshop ben ik dan ook altijd erg blij. Na een ochtend lekker doorwerken had ieder een popje af.Bij de Steef, pop-up

Posted on February 25, 2019 at 8:50 AM

In januari kreeg ik de vraag of ik mijn werk "bij de Steef" zou willen neerzetten. Bij de Steef is een cultureel lunchcafe in de foyer van ZIMIHC theater Stefanus in Overvecht. (Braziliëdreef 2, Utrecht).

Naast exposities en optredens hebben ze daar een POP-UP Plek gecreëerd waar Utrechtse kunstenaars/zelfmakers de mogelijkheid geboden wordt hun werk onder de aandacht te brengen en te verkopen. 

Nou, dat wil ik natuurlijk graag! Ik vind het echt heel erg leuk! Van 25 februari tot 12 april zal mijn werk daar te zien zijn. De foyer is een heerlijke lichte plek. 

Vanmorgen ben ik op pad gegaan met een auto vol spullen om de pop-up plek in te richten met mijn werk. Het staat/hangt allemaal naar mijn zin. Ben benieuwd wat ze in overvecht van mijn werk vinden!
http://www.zimihc.nl/spotlights/stefanus/agenda/pop-up-bij-de-steef-ebbel-2/

Stichting Make it Together

Posted on December 1, 2018 at 4:25 PM

Momenteel ben ik gigantisch druk. Niet eens zozeer met maken alswel met regelen. Afgelopen weekend heeft het bestuur van Stichting Make it Together "Etsy made in NL Utrecht" georganiseerd. Aangezien ik deel uitmaak van het bestuur was ik 1 van de 3 organisatoren. Het was een enorm leuke klus. Veel werk, ook als het evenement allang is afgelopen. Gelukkig is alles geheel volgens plan gegaan. Er was een goede sfeer. Tevreden deelnemers en marktbezoekers! Doel bereikt!

Heerlijke warme sokken heb ik gekocht op de Etsy markt! Ja, die groen blauwe.


En we gaan enthousiast verder met het volgende projectje. We hebben zondag 2 december tot en met woensdag 5 december een huisje gehuurd bij tuincentrum Vaarderhoogt in Soest op de Warme Witte Winter Weken. Een kerstmarkt bij het tuincentrum. We verkopen als Stichting Make it Together in ons huisje. We verkopen dus spullen van meerdere makers. Creatieve makers huren een stukje van onze kraam. Door de kosten te delen is het veel laagdrempeliger om de stap te maken op markten te gaan verkopen. Kraam huur is vaak hoog. Bijkomend voordeel: je hoeft ook geen hele dag te staan, of zoals in dit geval 4 dagen. En we merkten bij de kunstmarkt waar we eerder stonden en ook op het Etsy evenement dat het winkelende publiek ook op de diversiteit van zo'n kraam afkomt. Hopen dat het komende dagen weer zo zal werken! Afgelopen week zijn we even gaan kijken bij de Warme Witte Winter Weken. Toen nam ik onderstaande foto. Elke 3 of 4 dagen wisselen alle huurders, dus dan is er weer een totaal ander aanbod.


http://www.vaarderhoogt.nl/activiteiten/warme-witte-winter-weken/#.XAMB0WhKjIU


https://www.makeittogether.nl/" target="_blank">http://https://www.makeittogether.nl/
Waar te koop

Posted on August 18, 2018 at 3:30 PM

Momenteel is mijn papier-maché werk te koop in Driebergen, Bij Partners in Ambacht op de Traaij 19.

Op 8 september zal er werk van mij te koop zijn in de kraam van de stichting Make it Together op de Kunstmartkt in de Bilt, in het  Boetzelaerpark.


Weer lekker aan het werk dus. Ik wil voor het najaar een aantal van dit soort windlichten gaan maken.


Haai

Posted on August 17, 2018 at 2:50 PM

Mijn jongste dochter is bang voor haaien. Als in een film  een pin bijvoorbeeld een slaapkamer een poster van een haai hangt ziet ze dat onmiddelijk. En schrikt daar dus bvan. Ooit gezien dat er bij de tv-serie Friends in de keuken van Chandler en Joey boven de gootsteen een haai hangt? Zonder haar zou ik dat nooit opgemerkt hebben.

Voor haar ging ik aan de slag met papier-maché.


En terwijl ik lekker aan het smeren was met pulp bedacht ik dat het ook heel erg leuk zou zijn om een mobiel te maken. Een mobiel met een meisje in een bootje. En daaronder 5 haaien. Die heb ik daarna met veel plezier gemaakt. Dat bootje moest natuurlijk wel een goede naam hebben. Ter inspiratie ben ik namen van boten gaan bekijken die meededen aan een willekeurige wedstrijd. Ik vond al snel de perfecte naam: Amuse.Misschien moet ze ooit in therapie.Niet vanwege die angst voor haaien hoor, maar om te verwerken dat ze zo'n valse moeder heeft.

Papier maché

Posted on June 15, 2018 at 4:30 PM

Behalve met wol ben ik de laatste tijd ook weer veel van papier maché aan het maken. Meestal werk ik aan meerdere projecten tegelijkertijd. Papier maché heeft veel droogtijd nodig. Zeker als je, zoals ik doe, werkt met papierpulp. Het duurt een aantal dagen voor een massieve vorm droog is. Dit voorjaar hebben we veel warme dagen gehad. Dan zet ik mijn werkstukken in de zon te drogen.

Hieronder selectie van mijn laatste projecten:

Handpoppen

Posted on June 14, 2018 at 4:00 PM

Wol vervilten met water en zeep is enorm leuk om te doen. In het begin was ik al heel erg blij als er een mooie lap ontstond. Maar hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je wil leren. Je ziet steeds beter de verschillen in kwaliteit van het vilt. En er valt nog enorm veel te leren. Daarom ben ik niet alleen lid van de Vilt Kontakt Groep, maar volg ik dit jaar (en ook komend jaar) de jaargroep van Vrouw Wolle in Essen, België. Je bedenkt zelf wat je wil gaan maken en zij helpen je om tot een kwalitatief goed werkstuk te komen. 

Op pinterest zag ik handpoppen voorbij komen. Leuk om zelf ook eens te proberen. Ik ben begonnen met de katten. Eerst de rode, daarna de lapjeskat. Ik heb uitgeprobeerd wat ik mooier vond. De oren later "monteren" of de oren direkt meevilten om de mal. Meevilten om de mal geeft een steviger resultaat. Ik heb bij de 1ste kat losse oren vast geprikt met een viltnaald. Volgende keer kies ik ervoor om "losse" oren eerder in het proces met water en zeep vast te vilten. Dat geeft een leuker resultaat verwacht ik.

Mijn absolute favoriet is echter de eend!
Rss_feed