Ebbel

Click here to edit subtitle

Blog

view:  full / summary

Stichting Make it Together

Posted on December 1, 2018 at 4:25 PM

Momenteel ben ik gigantisch druk. Niet eens zozeer met maken alswel met regelen. Afgelopen weekend heeft het bestuur van Stichting Make it Together "Etsy made in NL Utrecht" georganiseerd. Aangezien ik deel uitmaak van het bestuur was ik 1 van de 3 organisatoren. Het was een enorm leuke klus. Veel werk, ook als het evenement allang is afgelopen. Gelukkig is alles geheel volgens plan gegaan. Er was een goede sfeer. Tevreden deelnemers en marktbezoekers! Doel bereikt!

Heerlijke warme sokken heb ik gekocht op de Etsy markt! Ja, die groen blauwe.


En we gaan enthousiast verder met het volgende projectje. We hebben zondag 2 december tot en met woensdag 5 december een huisje gehuurd bij tuincentrum Vaarderhoogt in Soest op de Warme Witte Winter Weken. Een kerstmarkt bij het tuincentrum. We verkopen als Stichting Make it Together in ons huisje. We verkopen dus spullen van meerdere makers. Creatieve makers huren een stukje van onze kraam. Door de kosten te delen is het veel laagdrempeliger om de stap te maken op markten te gaan verkopen. Kraam huur is vaak hoog. Bijkomend voordeel: je hoeft ook geen hele dag te staan, of zoals in dit geval 4 dagen. En we merkten bij de kunstmarkt waar we eerder stonden en ook op het Etsy evenement dat het winkelende publiek ook op de diversiteit van zo'n kraam afkomt. Hopen dat het komende dagen weer zo zal werken! Afgelopen week zijn we even gaan kijken bij de Warme Witte Winter Weken. Toen nam ik onderstaande foto. Elke 3 of 4 dagen wisselen alle huurders, dus dan is er weer een totaal ander aanbod.


http://www.vaarderhoogt.nl/activiteiten/warme-witte-winter-weken/#.XAMB0WhKjIU


https://www.makeittogether.nl/" target="_blank">http://https://www.makeittogether.nl/
Waar te koop

Posted on August 18, 2018 at 3:30 PM

Momenteel is mijn papier-maché werk te koop in Driebergen, Bij Partners in Ambacht op de Traaij 19.

Op 8 september zal er werk van mij te koop zijn in de kraam van de stichting Make it Together op de Kunstmartkt in de Bilt, in het  Boetzelaerpark.


Weer lekker aan het werk dus. Ik wil voor het najaar een aantal van dit soort windlichten gaan maken.


Haai

Posted on August 17, 2018 at 2:50 PM

Mijn jongste dochter is bang voor haaien. Als in een film  een pin bijvoorbeeld een slaapkamer een poster van een haai hangt ziet ze dat onmiddelijk. En schrikt daar dus bvan. Ooit gezien dat er bij de tv-serie Friends in de keuken van Chandler en Joey boven de gootsteen een haai hangt? Zonder haar zou ik dat nooit opgemerkt hebben.

Voor haar ging ik aan de slag met papier-maché.


En terwijl ik lekker aan het smeren was met pulp bedacht ik dat het ook heel erg leuk zou zijn om een mobiel te maken. Een mobiel met een meisje in een bootje. En daaronder 5 haaien. Die heb ik daarna met veel plezier gemaakt. Dat bootje moest natuurlijk wel een goede naam hebben. Ter inspiratie ben ik namen van boten gaan bekijken die meededen aan een willekeurige wedstrijd. Ik vond al snel de perfecte naam: Amuse.Misschien moet ze ooit in therapie.Niet vanwege die angst voor haaien hoor, maar om te verwerken dat ze zo'n valse moeder heeft.

Papier maché

Posted on June 15, 2018 at 4:30 PM

Behalve met wol ben ik de laatste tijd ook weer veel van papier maché aan het maken. Meestal werk ik aan meerdere projecten tegelijkertijd. Papier maché heeft veel droogtijd nodig. Zeker als je, zoals ik doe, werkt met papierpulp. Het duurt een aantal dagen voor een massieve vorm droog is. Dit voorjaar hebben we veel warme dagen gehad. Dan zet ik mijn werkstukken in de zon te drogen.

Hieronder selectie van mijn laatste projecten:

Handpoppen

Posted on June 14, 2018 at 4:00 PM

Wol vervilten met water en zeep is enorm leuk om te doen. In het begin was ik al heel erg blij als er een mooie lap ontstond. Maar hoe meer ervaring je krijgt, hoe meer je wil leren. Je ziet steeds beter de verschillen in kwaliteit van het vilt. En er valt nog enorm veel te leren. Daarom ben ik niet alleen lid van de Vilt Kontakt Groep, maar volg ik dit jaar (en ook komend jaar) de jaargroep van Vrouw Wolle in Essen, België. Je bedenkt zelf wat je wil gaan maken en zij helpen je om tot een kwalitatief goed werkstuk te komen. 

Op pinterest zag ik handpoppen voorbij komen. Leuk om zelf ook eens te proberen. Ik ben begonnen met de katten. Eerst de rode, daarna de lapjeskat. Ik heb uitgeprobeerd wat ik mooier vond. De oren later "monteren" of de oren direkt meevilten om de mal. Meevilten om de mal geeft een steviger resultaat. Ik heb bij de 1ste kat losse oren vast geprikt met een viltnaald. Volgende keer kies ik ervoor om "losse" oren eerder in het proces met water en zeep vast te vilten. Dat geeft een leuker resultaat verwacht ik.

Mijn absolute favoriet is echter de eend!Etsy made local markt in Utrecht

Posted on November 18, 2017 at 3:40 PM

Komende zaterdag, 25 november 2017 sta ik op de Etsy markt in Utrecht! Deze overdekte markt zal plaatsvinden op de Gageldijk 182 in Utrecht. Van 11.00-17.00 uur. Toegang en parkeren zijn gratis. Wat heb ik veel zin in deze markt! Er worden meer dan 66 kramen verwacht. Het merendeel met producten die handgemaakt zijn door makers uit regio Utrecht, een aantal met vintage artikelen. Ik heb op facebook al heel erg veel mooie producten gezien van de andere deelnemers. Een kans om unieke kadeautjes te kopen voor de feestdagen.

Zelf neem ik mijn producten van papier maché en vilt me om te verkopen. En nog veel meer. Ik maak graag zeer veel verschillende dingen. Zo heb ik onlangs vintage schaakstukken gevonden. Hierbij maakte ik speciaal voor deze markt schaakborden van textiel. 
VindDing #9

Posted on November 18, 2017 at 1:55 PM

Er heeft weer een VindDing een nieuw tehuis gevonden! Van de vinder ontving ik het volgende bericht:

Hey Ebbel, Kijk eens wat ik vond in een garage. Wat een schatje! Ik denk dat ie gevonden wilde worden om vriendschap te sluiten met een lieve kat genaamd Loki. VindDing 9 krijgt een fijn nieuw huis! Dank je wel.

En deze geweldige foto:


a la Gubbels

Posted on May 24, 2017 at 5:20 AM

Een vriendin van mij is erg weg van het werk van Klaas Gubbels. Daardoor ging ik ook steeds meer naar zijn werk kijken. Gubbels is bij veel mensen bekend door zijn stillevens van koffiekannen.

Die vriendin vertelde dat ze een poster wilde gaan kopen om op te hangen in een ruimte waar gefeest moet kunnen worden. Ik ben geen fan van posters. Vaak vind ik die veel te onpersoonlijk. Dus ik vatte het plan op om voor haar een schilderij a la Gubbels te maken. Ik begon met het verzamelen van afbeeldingen van zijn werk op pinterest. 

Nu zijn veel mensen geneigd te denken als je een schilderij ziet van Gubbels, ohh, maar dat kan ik ook. Nou, nee dus. Dat valt vies tegen. Op mijn schilderles vertelde ik over mijn poging aan een mede-leerling. Zij had het ook ooit geprobeerd en ook haar was het enorm tegengevallen. De lijnen van Gubbels zijn heel sierlijk. Heel eenvoudig ziet het eruit, maar het is absoluut niet stijf. En een stijf schilderij wordt het echt heel snel. Daarbij heeft iedereen, zeker met schilderen, zijn eigen "handschrift". Maar het was wel ontzettend leuk om te proberen. Het is dus ook totaal geen Gubbels geworden. Die mooie speelse lijnen, daar moet ik goed op gaan oefenen. Ik ga het snel nog een keer proberen, want ik heb er echt met heel veel plezier aan gewerkt.


Pagina voor Mei

Posted on May 4, 2017 at 11:05 AM

De opdracht voor de maand Mei: maak voor je boekje een pagina met een vogel.

In mijn hertelling van het sprookje van Hans en Grietje brengt Vader ze naar het bos om ze daar achter te laten. Daar kan best een vogeltje bij.

Voor ik aan het boekje begon heb ik eerst het sprookje in 12 delen gesplitst. Daarna alles in mijn eigen woorden op rijm gezet en bedacht welke illustratie ik daarbij wil maken. Het plan voor Juni is dat de vogels het brood opeten dat Hans strooit als hij geen grind meer kan vinden. In Juni zou het thema vogel duidelijk naar voren zijn gekomen. Natuurlijk had ik er voor kunnen kiezen om eerst mijn Juni pagina te maken. Maar het aanhouden van de volgorde vind ik prettiger blijkt. Vilten vogel

Posted on April 19, 2017 at 3:50 AM

We waren uitgenodigd voor de inauguratie tot hoogleraar van een vriendin van ons. Het was geweldig om haar gepassioneerd over haar werk te horen vertellen. Na de inauguratie was er een knalfeest. Ik had voor  deze gelegenheid een vogel voor haar gemaakt. 


Eerst maakte ik een lap van wol. Merinowol vervilt met water en zeep. Daarin verwerkte ik een reep synthetisch zilverkleurig gaas. Uit dat deel van de lap ga ik de vleugels knippen. Voor de staart legde ik een afwijkend patroon van wol. Uit mijn lap knipte ik de patroondelen. Voor mijn vogels gebruik ik een patroon dat ik zelf heb getekend. Mocht je van plan zijn ook een vogel te maken: als je even zoekt op internet kan je voldoende patronen vinden. Op de naaimachine naaide de vogel in elkaar, zette er een frame van dik electriciteitsdraad in voor de poten en vulde het lijf strak op met schapenwol. Voor het opvullen gebruik ik altijd een eetstokje. Daarmee kan je de wol goed in alle hoekjes aandrukken.

Excuses overigens voor de rommelige foto's. Ik was met meer projecten tegelijk bezig en helemaal niet gefocused op het maken van overzichtelijke foto's. Een foto van het eindresultaat tegen een rustige achtergrond ben ik zelfs vergeten te maken.

De vleugels mogen wel een bruin accent hebben bij nader inzien, daarom heb ik bruine merino lontwol in de vleugels "geprakt" met mijn punchmachine.

Ogen prikte ik met een viltnaald. Over de snavel moest ik nog even nadenken, de eerste snavel viel af, ik wilde geen eend maken.  Mijn hele familie keek mee en keurde deze snavel unaniem afDeze snavel werd wel goedgekeurd. (met dank aan ikea, ik knipte de snavel uit een leer staaltje uit hun winkel) Ik moest van deze foto nog even een visitekaartje wegpoetsen linksonder. Dat heb je als je niet nadenkt als je de foto's maakt. nog een laatste foto van zijn koppie. dag!

Workshop stempels gutsen uit gum

Posted on April 18, 2017 at 5:25 PM

Aan 5 vriendinnen heb ik een workshop stempels gutsen gegeven. Na een inleiding en wat proef gutsen ging iedereen aan de slag met een eigen ontwerp. Het was een leuke dag, iedereen was enthousiast en ook vast van plan om dit nog veel vaker te gaan doen.

De dag ervoor had ik alles klaar gezet:


Er volgde zeer spoedig een creatieve explosie
April pagina

Posted on April 18, 2017 at 5:10 PM

Deze maand heb ik bij het sprookje van Hans en Grietje een illustratie gevilt en geborduurd van Hans die in de nacht zijn broekzak vol met grind stopt. Voor April was de opdracht om een koning in je pagina te verwerken, dat kon heel ruim zijn. Ook een voorwerp of naam waar het woord koning in voorkomt. Ik heb gekozen voor een koningsvaren. Een botanicus zal vol ongeloof zijn wenkbrauw ophalen vrees ik.Sleepy Mouse is gevonden en geadopteerd!

Posted on April 9, 2017 at 4:55 PM

Muis 1 is geadopteerd! Het volgende bericht werd gepost ik op mijn Vind Ding facebookpagina:

"Ik liep vanochtend met mijn hondjes en mijn dikke buik in het bos. En daar zag ik dat schattige slapende muisje hangen! Zoals op het kaartje stond heb ik haar geadopteerd en krijgt ze een mooi plekje in de nieuwe kinderkamer. Kleine slapende muis, bij de kleine slapende meid☺️"

Het maken van de muis, de voorpret en het uitzetten was al leuk. Een bericht van de vinder ontvangen is top!

Sarafina Sleepy Mouse Cache

Posted on April 2, 2017 at 4:15 AM

Op de facebookpagina Naaldvilten Nederland las ik over een project geinitialiseerd door Sarafina Art Fiber. Maak een muis volgens hun tutorial en leg die ergens in het weekend van 8/9 april ter adoptie. Dat is een leuk plan! Daar wil ik aan meedoen! 1 van de leden van de facebookgroep regelde de officiele kaartjes en was zo lief iedereen die mee wilde doen er een aantal toe te sturen.

Sarafina heeft/is een webshop in Amerika. Ze verkopen naaldviltmaterialen en plaatsen op You Tube filmpjes met instructies. Leuk om eens te bezoeken! Ze maken de mooiste dieren! Ik had de tutorials ooit al eens bekeken en ervan onthouden wat ik op dat moment nuttig vond. Maar het daadwerkelijk volgen van een complete tutorial bleek erg nuttig. Ik werk zelf op een andere manier. Dus het bleek leerzaam om nu eens niet alleen te kijken, maar ook echt mee te prikken. 

Mijn 2 muisjes zijn klaar. Ik heb ze, in een warm nestje van wol, in doorschijnende plastic bollen verpakt. Komend weekend ga ik ze ophangen in het bos. 


Hans en Grietje

Posted on March 23, 2017 at 8:15 AMOm beter te leren vilten ben ik ooit lid geworden van de Vilt Kontakt Groep. Naast een mooi tijdschrift heeft deze groep landelijke dagen en regiodagen waar je met een groep kan gaan vilten als je dat leuk vindt. Van het 1 komt het ander en zo heb ik me ook bij een andere groep vilters aangesloten.

Bij deze groep kwam iemand met het hele leuke plan om een boekje te maken. Een jaar lang elke maand 1 pagina maken, na een jaar is het boekje af. Elke maand wordt er een opdracht gegeven. De uitvoering is geheel vrij. Een aantal mensen hebben voor een thema gekozen. Zo is er iemand die elke maand de opdracht in een spreekwoord verwerkt en ook iemand die elke maand een insect maakt. Ik heb gekozen voor het sprookje "Hans en Grietje". Eerst heb ik bedacht hoe ik het verhaal in 12 pagina's kan vertellen. Daarna heb ik het verhaal bewerkt, op rijm gezet en bedacht welke illustraties ik wil maken. En nu maar verzinnen hoe de opdrachten in de illustraties verwerkt kunnen worden.

De opdracht voor januari was: Maak een pagina met een gat erin:

Kijk, een glimp van februari!


In de februari pagina moeten letters verwerkt worden:


In maart viert ons clubje haar verjaardag, de opdracht daarom feest. Kwam dat even slecht uit met mijn rijm over een karig maal. Ik heb er maar een feestelijke bos bloemen achter gezet. Nu maar snel een plan maken voor april. Er moet "iets" met koning in verwerkt worden. Volgende maand vieren we immers Koningsdag.Rss_feed